Het Ilôt sacré, beter bekend als de wijk van de Beenhouwersstraat, is het historisch hart van Brussel. Het ligt middenin de Unesco zone, vlak naast de Grote Markt en de prestigieuze Konings- en Koninginnegalerijen.
Veertien designers, kunstenaars en ambachtslieden nemen tijdelijk hun intrek in acht panden in de Korte Beenhouwersstraat waar zij hun creaties tentoonstellen en verkopen.
Het festival PIMP MY STREET wil een andere kijk bieden op de wijk, bezoekers verbazen, hen uitnodigen tot een ontmoeting met creatieve geesten.
Dit evenement past in de heropleving van de wijk. De Stad Brussel besliste om het Ilôt Sacré haar glorie van weleer terug te geven met een reeks handels- en stedenbouwkundige maatregelen. De straten en voorgevels worden gerenoveerd, het stadsmeubilair wordt geharmoniseerd, er komen nieuwe woningen en dit jaar krijgt de wijk voor de eerste keer lichtinstallaties voor de eindejaarsfeesten.

PIMP MY STREET

Van 23 november tot 7 januari
Van woensdag tot zondag,
van 12u00 tot 19u00
Een initiatief van Marion Lemesre, Schepen voor Economische zaken van de Stad Brussel
gecoördineerd door Entreprendre-Brucity, in samenwerking met:

De curator van Art & Design, Kunty Moureau werkt in België. Geboren te Bombay, Kunty is opgegroeid in België waar zij haar Master in Hedendaagse Kunst behaalde. Heel haar carrière lang heeft ze diverse aspecten van de Belgische cultuur gepromoot, van design en architectuur tot mode en gastronomie.
Sinds 4 jaar lanceert zij haar eigen design parcours, het UPTOWN DESIGN TOUR dat de verschillende stromingen van Design vermengt, in samenwerking met de mooiste zaken en hotels van de Waterloolaan, de Naamsestraat, en de Gulden Vlieslaan.
Foto: Kunty Moureau (Copyright Luc Viatour)

en 

Popthisplace.com die als doel heeft om eigenaars van lege panden en zij die tijdelijk op zoek zijn naar een pand samenbrengt.
Het doel is om de uitvoering van tijdelijke projecten in deze panden te vergemakkelijken, enerzijds door de expertise, en anderzijds via bepaalde diensten zoals hulp bij het opstellen van een tijdelijk huurcontract, de plaatsbeschrijving en verzekeringscontracten.

Korte Beenhouwersstraat 10

MONTRE AMALYS

(Watch Design)

 

Amalys: een naam die uit het oud-Grieks komt, een naam die staat voor de ambitieuze en gepassioneerde vrouw van vandaag.De horloges van Amalys zijn ontworpen om uw look af te maken. Ze zijn het sluitstuk van uw eigen persoonlijke stijl, waaraan ze een elegante finishing touch geven. Ze zijn altijd geïnspireerd door u: de hedendaagse vrouw die elk ogenblik van haar leven met passie vult. Uw Amalys herinnert u er voortdurend aan dat u elke moment van de dag voluit moet beleven, zoals een klok wiens slinger beweegt tussen uw meest memorabele ogenblikken, tussen de uren waarin u uw sterkste emoties kent. Onze tijdloze evergreens hebben een hedendaagse touch. We gaan resoluut voor vintagedesign, dat toch modern oogt. Kwaliteit gecombineerd met raffinement, van de eerste pennentrek bij het ontwerpen tot op het ogenblik dat onze unieke horloges hun plek vinden rond uw pols. Onze eerste collectie bestaat uitsluitend uit vierkante horloges. Hun delicate, eigentijdse vorm is bestemd voor vrouwen van vandaag die met hun elegante en klassevolle look uit de band durven te springen.

INFO : http://www.amalys.com/
CONTACT : 0472/28.41.60
hello@amalys.com
adrien@amalys.com
They #DareToBeSquare

Korte Beenhouwersstraat 10

PIEDS DE BICHE

(Object Design)

 

Het gebruik van kleuren en patroonvorming werd een rode draad en een onstuimige praktijk voor Diam van Les Pieds de Biche (PdB), om de oude te moderniseren of met voorouderlijke technieken iets nieuws te maken. Net als in de rest van het werk van les PdB, de oude en de nieuwe zijn gemengd, grondstoffen en zeldzame stoffen ook. Oude designs worden gewaardeerd en moderne ontwerpen zijn met antiek getransformeerd.

INFO : contact@lespiedsdebiche.be

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

DIRK DE WEVER

(Object Design)

 

Beroepshalve houdt Dirk De Wever zich al meer dan 25 jaar bezig met interieur en vormgeving. Door rugproblemen is hij zich de laatste jaren noodgedwongen gaan toeleggen op klein meubilair. Crisis als een kans: een nieuw leven voor de overschotten aan diverse materialen zoals mdf, melamine, laminaten in allerlei tinten tot massief, fineerhout of Natural Acrylic Stone. Bij elke creatie vertrekt Dirk van een bepaald idee. Onderwerp en materiaal liggen vast, de vorm niet. Vooraf wordt niets uitgetekend. Het object krijgt gaandeweg vorm en wordt naargelang de inspiratie van het moment, hier en daar aangepast. Dit betekent dat ieder afgewerkt stuk uniek is.

INFO : Dirk De Wever – D&DW Interior
+32 478 55 83 09
dirk@d-dw.be
www.d-dw.be

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

DESIGNWITHGENIUS

(Furniture Design)

 

DesignWithGenius, is het een duet. Rijk aan verschillende ervaringen in architectuur, meubelmakerij en bouw. Jean-François Bodson (Jean Nouvel Paris Workshops, He3, Greisch, …) en Sébastien van Ville de Goyet (Arteau Architecture, onafhankelijke meubelmaker, …) hebben in de loop der jaren een expertise om meubeldesign en efemere faciliteiten te ontwerpen. Hun klanten: Reflektor, Administratieve Stad, Wetenschapsmuseum – Liège, AEI, TRAKK, Atelier Jean Nouvel Paris, Wallonie Design, Job’in design, Relab, Ulg, Les Ardentes,…


Watt the meter
#accentlamp #concrete #usbled #joining #readymade
Deze originele lamp is een kant-en-klare montage die de primaire functie van de dubbele vouwmeter verplaatst in een ledlichtarm. De USB-aansluiting biedt de mogelijkheid om zowel een laptop als een standaard USB-oplader aan te sluiten.
Picture Jeremy Tilman


La dernière cène
#familylife #noscrap #invisiblejoining #pannelwoodwork
Grote eettafel op basis van het principe van nulafval (2 volledige panelen laten de verwezen­lijking van de tafel toe).
Picture DesignwithGenius


Sous verre
#upcycling #textureresearch #noscrap
Transformatie van houten plakjes van verschillende projecten in subglaasjes.
Picture DesignwithGenius


La tringle mais pas que
#spacelayout #displayingobject #multifunctionality
Geboren van de behoefte aan blootstelling en afzetting van het conventionele beeld van het kledingrek, stellen we een spel van structurele onbalans voor die een displaycase voor.
Picture Jeremy Tilman

INFO : DesignWithGenius sprl
Design | Architecture d’intérieur | Ebénisterie | Scénographie
info@designwithgenius.be
Jef : +32 472 64 81 86
Seb : +32 495 44 71 96

Korte Beenhouwersstraat 10

NAO JEWELS

(Jewel Design)

 

Symmetrie en geometrische vormen, NAO is geïnspireerd door de principes van art deco om sobere en fijne koper juwelen te maken.

INFO : 32 472 06 34 25
hello@naojewels.com
www.naojewels.com

Korte Beenhouwersstraat 12

LAURENT GERBAUD CHOCOLATIER

(Food Design)

FRANK KUSHNERUS

(Cabinetmaker)

 

Laurent Gerbaud Chocolatier : “De bedoeling is typische chocoladeproducten te verkopen rond het thema Sinter Klaas and Kerstmis en bovendien een aantal exclusieve producten die we niet aanbieden in onze flagship boetik. Het interieur van de pop up is uitgevoerd door specialist schrijnwerker Frank Kuschnerus. Frank heeft reeds het interieur in onze boetiek Ravenstein straat verzorgd. Hiervoor koos hij de mooiste nobele houdsoorten, behandeld met natuurlijke oliën, en een elegante toets. Voor de pop up heb ik verkozen voor het ruwe hout van zijn atelier en alle maquettes die hij gebruikt voor elke bestelling van meubilair. Op deze manier willen wij het brute aspect van onze respectievelijke artisanale beroepen samenbrengen. We beogen een samenspel tussen robuuste houten planken, cacao vruchten, in combinatie met brute ongebroken chocolade tabletten, de grondstoffel in het uitstalraam, evenals het ludieke aspect van de maquettes en theekransjeset voor kinderen”.

INFO : Laurent Gerbaud Chocolatier sprl
2 D rue Ravenstein-1000 Bruxelles
T : +32 2 511 16 02 / 0476/217.802
www.chocolatsgerbaud.be

Frank Kuschnerus
Brusselsesteenweg 68 / 2, B-3090 Overijse
T : 048 66 77 000
frank@kuschnerus.eu
www.kuschnerus.eu

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

STUDIO ARBOR

(Furniture Design)

 

Studio ARBOR series – Arbre manipulé Forêt & Slice of a tree – Tilia

Studio ARBOR is een ontwerpbureau dat vertrekt vanuit een fascinatie voor landschappen en bomen waarvan de geschiedenis en textuur tot de verbeelding spreken. Die fascinatie vertaalt zich in meubelontwerpen, interieurontwerpen, tekeningen, drukwerken, installaties en monumentaal werk. Al deze ontwerpen ontstaan uit een verlangen naar conservatie en confrontatie. De conservatie van vertrouwde natuurelementen en de confrontatie van die organische vormen met geometrische lijnen en opvallende kleurvlakken. Studio ARBOR aanziet elke boom als een individu met een eigen identiteit en geschiedenis die de kunstenaar-archivaris wil vastleggen, bijvoorbeeld door er een afdruk of negatief van te maken. Het unieke DNA van elke boomsoort vereist telkens een andere benadering. Zo ontstaan er weer kruisbestuivingen en nieuwe vormen die ons herinneren aan een wereld die voortdurend verandert. Ieder ontwerp is een ode aan het ambacht, met oog voor detail en een doordachte keuze van materialen. Van hout – een warme, levende materie die zich moeilijk laat dwingen – tot veelzijdige kunststof. Het zijn stuk voor stuk eigenzinnige ontwerpen die kleur brengen in een interieur. Creaties die ontmoeting en herinnering reflecteren. Studio ARBOR wil zelf ook een ontmoetingsplaats zijn. Een inspirerende kunstgalerij waar creatief talent zich kan laten zien en opmerken. Een atelier waar mensen kunnen binnenlopen en waar nieuwe ideeën vorm krijgen.

INFO : + 32 477 95 95 67
+ 32 9 335 64 19
info@studioarbor.com

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

MIRA VISUAL CREATIONS

(Contemporary Art)

 

Mira is het resultaat van een ontmoeting tussen kunstschilder Yvan Brutaert en fotograaf Laurent Van Ausloos. Door de vermenging van beide kunsten ontstaat  een origineel nieuw  werk. Een schilderij krijgt door de fotografische interpretatie ervan een nieuwe dimensie wat resulteert in een visueel en mentaal ‘trompe-l’oeil’. Het nieuw kunstwerk  roept bij de toeschouwer nieuwe emoties op.

INFO : Info@miravisuals.com
+32 (0)473 94 36 98
www.miravisuals.com

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

JEHANNE HUPIN 

(Life Designer & Photographer)

 

In mijn werk als Street Photographer verfraai ik niet alleen het oppervlakkige. Ik zoek de essentie van het individu en de plaats waar hij zich bevindt, de subtiele alliantie tussen de ingrediënten waaruit ze bestaan, zodat daaruit mijn interpretatie van dit geprivilegieerde moment naar voren komt. Mijn oog vangt dit moment op door te spelen met beweging, snelheid, wazig en licht. De stad is een universum, de voorbijgangers zijn de levende bewoners.
Als Life Designer pak ik de mens op met mijn fotolens, met al mijn ervaring van die persoon, mijn design en fashion skills. Een kennismaking, een gedachtewisseling, een gedeelde mening. Het resultaat zijn foto’s die het beste in elk mensen naar boven brengt, om zelfvertrouwen op te bouwen, wat suggereert dat schoonheid overal is, in elk wezen, in alles, overal.

INFO :
https://www.instagram.com/jehannehupin/
https://www.facebook.com/jehannehupinlifedesigner/
https://www.linkedin.com/in/jehanne-hupin

Korte Beenhouwersstraat 10

TIREZ-VOUS LES FILLES

(Fashion Design)

 

Beter consumeren om minder te consumeren, kwaliteit boven kwantiteit: een heel eenvoudig idee dat nog niet is doorgedrongen tot de wereld van de vrouwenmode.Vandaag is het werkelijkheid geworden met de lancering van het moduleerbare kleedje. Dit is het eerste moduleerbare kleedje met ritssluitingen, gebaseerd op het principe van onderling verwisselbare modules.  Op één en hetzelfde basiskleed zijn tal van ritssluitingen aangebracht zodat ontelbare variaties mogelijk zijn:lang, kort, met of zonder openingen, egaal of tweekleurig, rock, fun of klassiek, combi-short  of broek… Jij kiest, jij beslist. Eén kleedje met vele gezichten.16 kleedjes in één enkel kleed. 256 variaties die je kan maken met slechts 2 kleedjes, met enkele details in een ander kleurtje of in een andere materie, 3 kleedjes, dat zijn niet minder dan 4.096 combinaties… Het kleedje is 100% made in Belgium. Creatie, snit en uitvoering, alles staat in het teken van kwaliteit.

INFO : Claudine Mergaerts
+32 492 93 79 97
zip@titrez-vous-les-filles.com
https://www.facebook.com/tirezvouslesfilles
Instagram: tirez-vous-les-filles

Korte Beenhouwersstraat 14

DG DESIGN AGENCY

(Interior Design)

 

DG Interiors – Design Agency werd opgericht door Dominique Gringoire, een dame met passie voor schoonheid, sensuele materialen en evenwichtige kleuren. Zij is al meer dan 20 jaar interieurstyliste en hecht veel belang aan sfeer. Ze richt leefruimtes in en selecteert de juiste stukken uit collecties aan de hand van strenge criteria: gebruik van edele materialen, kwaliteit van de afwerking en respect voor tradities. Dominique Gringoire vertegenwoordigt met haar multidisciplinaire agentschap DG Interiors – Design Agency hoogwaardige en exclusieve collecties in de Benelux. Service, creativiteit, esthetiek en diepzinnige contacten zijn de waarden die de oprichtster hoog in het vaandel draagt. “Het meest onbetekenende voorwerp wordt decoratie wanneer het met talent wordt voorgesteld.” (Voltaire)
Dominique Gringoire volgde een opleiding als decoratrice aan de Académie des Beaux Arts in Brussel en ontwikkelde al snel een scherp oog voor contrasten, mengelingen van stijlen, materialen en vormen. Ze werkt met prestigieuze collecties van meubels, verlichting en eigentijdse accessoires zoals Zanotta, Glas Italia, Ghyczy, San Patrignano of Kristiina Lassus (Rugs).De rode draad doorheen haar werk is kwaliteit, hoogwaardige afwerking en respect voor tradities. Deze passie combineert ze al meer dan 20 jaar met sterke menselijke waarden. Dominique weerspiegelt de klasse van haar klanten en voegt er een eigen kwalitatieve service, creativiteit en esthetiek aan toe. De goedlachse dame is verliefd op design en het leven. Bovendien gelooft ze sterk in de kracht van de dialoog om een modern en exclusief resultaat te bereiken.

INFO : Dominique Gringoire
dg@dg-designagency.com
+32 (0) 477 29 79 08
www.dg-designagency.com

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

ERRATUM FASHION, EEN MIX OP ZIJN BELGISCH !

(Fashion Design)

 

Het jonge Belgische merk Erratum Fashion biedt de hedendaagse vrouw, die op zoek is naar iets anders, een kleurrijke en elegante garderobe aan, volledig gemaakt in België. Hierbij staan prints en stoffen die vaak met Afrika geassocieerd worden centraal: wax, indigo en bazin. Geen sprake van massaproductie hier. Aangezien de collecties niet gebonden zijn aan modetrends, stelt de ontwerpster Korte mini collecties voor die zorgvuldig uitgevoerd worden en onberispelijk afgewerkt zijn. Werkend binnen het concept van slow fashion, geeft ze de voorkeur aan modellen met tijdloze en elegante accenten. De basis van de collectie bestaat uit tijdloze stukken die afhankelijk van de stoffen in verschillende variaties beschikbaar zijn. De ontwerpen van Erratum  hebben ook een exclusief en uniek karakter.

INFO : Siré Kaba
0032475/71.93.31
erratum.fashion@gmail.com
www.erratumfashion.be

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

MARGAUX BAERT

(Graphic Design and Craft Design)

 


Papieren nimf
Sculptuur aangemaakt met wit papier stukken, zijdepapier en draad. Deze installatie is een ode aan vrouwelijkheid en natuur, een fantomatische schoonheid, vreemd, angstig maar ook mooi en uitnodigend. Moet worden opgehangen voor presentatie.

Na een jaar in de Verenigde Staten vangt Margaux Baert (°1990) haar studies in 2009 aan in de École nationale supérieure des Arts visuels de La Cambre, optie Gravuur en Afbeeldingen.
Ze volgt daarna met een atelier Grafische en Visuele communicatie aan dezelfde school. Door haar interesse in uitsnijden en in omvang brengen werkt zij met verschillende technieken van papieruitsnijding voor creaties als pluimenmaskers en etalage installaties.
Nu ze haar diploma behaald heeft werkt Margaux als freelance artdirector en ontwikkelt zij installaties in papier voor particulieren en professionals.

Korte Beenhouwersstraat 18-24
(collectieve ruimte)

ISABELLE AZAIS 

(Jewel design)

 

For some time I have been working on a new specialization: finishing of plastic waste. Between design, craftsmanship and art, my projects develop in the form of contemporary jewellery, lighting and sculptures. You have to see it to believe it.

INFO: Tel +32 4 73 47 29 31
isabelle.azais@gmail.com
Collection plastique :
http://isabelleazais.blogspot.be