De Spoormakersstraat kent een lange commerciële traditie. De ligging ervan is ideaal: pal in de UNESCO-zone, tussen de Zavel en de Grote Markt. Door behoud van het architecturale erfgoed heeft de straat een onmiskenbare historische charme.
Pimp my Street Spoormakers breidt een vervolg aan Pimp my Street Îlot Sacré. De eerste editie wou vooral een andere kijk op de Korte Beenhouwersstraat bieden door er gedurende 5 weken tentoonstellings- en verkoopruimtes beschikbaar te stellen.
De tweede editie biedt jonge ondernemers, die meestal al over een webshop beschikken, de mogelijkheid om hun concept te testen in een fysieke winkel. Ze maakt deel uit van een groter project om deze straat in het hartje van de stad nieuw leven in te blazen.
De nieuwe handelaars genieten gedurende zes maanden van een voordelig tarief (tot wel 50%) voor het huren van hun pand. Zo werd de straat omgedoopt tot de Brussels Creative Street.

PIMP MY STREET

In twee maanden tijd vervijfvoudigde
de voetgangersstroom !
Er zijn nog enkele commerciële panden beschikbaar.

Een initiatief van Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel, gecoördineerd door Ondernemen.Brucity in samenwerking met Kunty Moureau, curator van Art & Design en Andon Akkayan, voorzitter van de handelsorganisatie Renouveau Grand-Place.

EVENT

Tot 4 november zal de monumentale fresco van street artist Kool Koor de muren van Spoormakersstraat 54-56 sieren. Deze werd door de kunstenaar gemaakt ter gelegenheid van de inhuldiging van de “nieuwe Spoormakersstraat”.

Toegankelijkheid

Bus: 48, 95
Trein en Metro: Centraal Station
Parkings:
Royal Windsor, Duquesnoystraat 5, 1000 Brussel
Interparking Grote Markt, Grasmarkt 104, 1000 Brussel
Interparking Albertina-Square, Gerechtsplein 16, 1000 Brussel

Oproep: creatie van unieke productenlijn

Het project

Op initiatief van Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel en als onderdeel van de revitalisering van de Spoormakersstraat, creëerde de internationale kunstenaar Kool Koor een muurschildering op 3 polysterdoeken die samen goed zijn voor 18m2.

Dit werk zal een maand lang aan de muur ter hoogte van nummer 22 hangen. Om nieuw leven in deze doeken te blazen, biedt Ondernemen Brucity een Brusselse designer de kans om uit deze drie doeken unieke doch dagdagelijkse objecten te creëren. De designer mag deze exclusieve lijn dan verkopen in een Brusselse boetiek naar keuze. Vijftig percent van de winst zal worden gedoneerd aan een goed doel.

Het grafisch universum van Kool Koor

Kool Koor, geboren te New York in 1963, stond mee aan de wieg van de graffiti. Toen hij 13 was zag hij vanuit zijn appartement in South Bronx een jong meisje een muur bekladden. Het was toen dat hij besloot om een “writer” te worden en op zijn beurt bij te dragen aan deze kunstvorm. Meer dan drie decennia later evolueert zijn werk nog volop omdat hij steeds op zoek is naar vernieuwing zowel op muur als op doek.

Met precisie en elegantie ontvouwt het spontane schrift van Kool Koor de singulariteit en harmonie. Zijn beheersing van de spuitbus, het penseel en de stift geeft hem complete improvisatievrijheid en zorgt voor een grote delicaatheid van uitvoering. In zijn recente werken neemt Kool Koor de toeschouwer mee op een contemplatieve trip doorheen futuristische steden, imaginaire landschappen en dromerige labyrinten. Elegante lijnen krullen, vloeien samen en transformeren, waardoor de toeschouwer een eindeloze reis maakt te midden de architecturale balans en reflectie van het licht. Zijn werken worden tentoongesteld in de meeste prestigieuze musea ter wereld zoals het Metropolitan Museum in New York, The Groninger Museum in Nederland en het BAM in België.

Technische informatie over de doeken
 • Het kunstwerk werd door de artiest gemaakt als life painting in de Spoormakersstraat op 29 en 30 september jongstleden
 • 3 polysterdoeken van 2m breed en 3m hoog. Het doek is werkbaar zoals katoen.
Startdatum van het project: 15/11/2018

De designer (objecten/mode) moet de volgende gegevens in zijn dossier bijvoegen:

 • Bewijs van bekendheid in de Brusselse design- en modewereld van minstens 5 jaar.
 • cv + vorige projecten die gelijkaardig zijn aan dit project (creatie van een product of een
 • andere samenwerking in de voorgaande jaren)
 • De designer moet een concreet project voor de productlijn voorstellen:
  • ontwerp
  • uitvoering
  • verkoopprijs
  • boetiek/handelaar naar keuze

De verkoop wordt eind 2018 voorzien.

Gelieve uw dossier door te sturen aan info@pimpmystreet.be vóór 15/11/2018

In de Spoormakersstraat:

Spoormakersstraat 79,
1000 Brussel

79 – Art & Design Store

Na meerdere pop-ups in België en tijdelijke tentoonstellingen in een appartement in Parijs, keert Modern Blocks terug met een nieuwe concept store in Brussel: “79”. Van 17 juli tot 30 december kun je er in het kader van “Brussels Creative Street” 5 merken met een innovatief concept vinden. De 79 is een tijdelijke winkel met betaalbare kunst en design.

Kom de laatste trends voor uw interieur ontdekken!

Momenteel kan je er de volgende designers vinden:
Fragments: design voor plantenliefhebbers
Kotton: textielcreaties met grafische inspiratie
Modern Blocks: hedendaagse fotografie in beperkte oplage
My Ex Boyfriend: vintage meubels voor de jonge moderne mens
Ripaton: design tafelpoten om uw interieur te personaliseren

Modern Blocks werd opgericht door Corentin Lecroart & Erwan Quagebeur met als missie kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Dit doen ze door een internetplatform te creëren waar fotografen hun werk aan een groot publiek kunnen tonen. Vandaag zijn er meer dan 30 internationale fotografen op het platform te zien. Elke foto is beschikbaar in verschillende formaten.

https://www.modern-blocks.com/nl

Best e-shop 2018 in start-up category
(BE commerce Awards 2018)

Spoormakersstraat 15,
1000 Brussel

Déjà vu

Deze winkel geeft een tweede leven aan designerkledij en accessoires. Je kan er kleding vinden van merken zoals: The Kooples, Comptoir des Cotonniers, Essentiel en ook stukken uit de collectie van jonge ontwerpers.

Te lezen op de website van de winkel:
Ik hecht veel belang aan de service die ik bied aan mijn klanten. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt, dat ze vertrouwen in mij hebben, net zoals twee vrienden die samen winkelen en elkaar raad geven. Net om deze reden hecht ik ook belang aan de decoratie van de winkel, zodat deze persoonlijker en warmer is. Zodat de decoratie ver van het stereotype van de traditionele tweedehandswinkel ligt”, aldus Cécile Geeroms, oprichtster van het concept.

www.dejavu.shop

Spoormakersstraat 50,
1000 Brussel

Avec Plaizier

Deze winkel is een echt Brussels pareltje.
Je kan er vintage postkaarten, spellen , decoratie en andere authentieke en originele producten vinden. Er is natuurlijk ook een plaats voor de Brusselse humor.

In het kader van Pimp my Street stemde de Boghossianstichting (eigenaar van nummer 44) ermee toe dat Avec Plaizier hun etalage gebruikt. Dit maakt de straat nog mooier en geef ons nog meer zin om een kijkje te gaan nemen bij Avec Plaizier.

Spoormakersstraat 19,
1000 Brussel

Mofelito Paperito

Deze kwaliteitspapierwinkel verkoopt boeken over kaligrafie en grafisch design. Er was al een webwinkel voor de fysieke winkel opende. Je vindt er typografiekaarten, Engelse kaartensets, notitieblokken, vulpotloden tot 2 mm en accessoires zoals vintage scharen of industriële nietmachines. Een ware must voor de liefhebber.

Te lezen op de website van de winkel:
In 2014 the webshop went live and since November 2017 we opened a small brick-and-mortar shop right in the centre of Brussels. Vééééry exciting…
On this website you’ll find a personal selection of stationery products we like, made by designers from around the globe, produced on a small scale, often made by hand and where possible made from recycled paper with a FSC label and soy-based or natural ink. 

www.mofelitopaperito.com

Spoormakersstraat 71,
1000 Brussel

Think Twice

Think Twice is een Belgische winkelketen die duurzame mode promoot door nieuw leven te blazen in reeds gebruikte kledij. In hun 9 Belgische winkels kan je echte vintage parels alsook simpele modieuze basics vinden. De winkels werken met cycli van zes weken. Dat wil zeggen dat de collectie elke zes weken volledig verandert en er komen ook dagelijks talrijke nieuwe stuks bij. Tijdens de twee laatste weken van een cyclus zijn er aantrekkelijke kortingen.

Betaalbaar blijven voor iedereen is de essentie. Er valt elke dag wel iets ’nieuws’ te ontdekken bij Think Twice! Door tweedehands te kopen ondersteun je de circulaire economie! De meest duurzame manier van leven bestaat uit het opnieuw gebruiken van wat al bestaat. Ga ervoor, jij maakt het verschil!

www.thinktwice-secondhand.be

Gasthuisstraat,
aan het einde van de Spoormakersstraat,
1000 Brussel

Galerie Kool Koor &
Bers Grand Singe

Deze commerciële ruimte wordt door de eigenaar ter beschikking gesteld aan twee gerenommeerde kunstenaars, Kool Koor, en Bers Grandsinge.

Kool Koor
Kool Koor, geboren te New York in 1963, stond mee aan de wieg van de graffiti. Toen hij 13 was zag hij vanuit zijn appartement in South Bronx een jong meisje een muur bekladden. Het was toen dat hij besloot om een “writer” te worden en op zijn beurt bij te dragen aan deze kunstvorm. Meer dan drie decennia later evolueert zijn werk nog volop omdat hij steeds op zoek is naar vernieuwing zowel op muur als op doek. Met precisie en elegantie ontvouwt het spontane schrift van Kool Koor de singulariteit en harmonie. Zijn beheersing van de spuitbus, het penseel en de stift geeft hem complete improvisatievrijheid en zorgt voor een grote delicaatheid van uitvoering. In zijn recente werken neemt Kool Koor de toeschouwer mee op een contemplatieve trip doorheen futuristische steden, imaginaire landschappen en dromerige labyrinten. Elegante lijnen krullen, vloeien samen en transformeren, waardoor de toeschouwer een eindeloze reis maakt te midden de architecturale balans en reflectie van het licht. Zijn werken worden tentoongesteld in de meeste prestigieuze musea ter wereld zoals het Metropolitan Museum in New York, The Groninger Museum in Nederland en het BAM in België.

 

Bers Grand Singe
Geboren op 24 december 1955.
Bers « Grandsinge », is de verassende bijnaam van Jean-Pierre Bers. Een bijnaam die nauw verwant is aan de carrière van onze kunstenaar. Jean-Pierre Bers, geboren in de Democratische Republiek Congo, volgde les op de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa vooraleer hij nieuwe horizonten ging verkennen in andere Afrikaanse landen en nog later New York. Zijn ontmoeting met Jean Michel Basquiat, een kunstenaar van Haïtiaanse afkomst die nauw bevriend was met Warhol, Keith Haring, Franco The Great en andere schilders uit de New Yorkse scene, is doorslaggevend. Basquiat gaf hem deze bijnaam om zijn intelligentie te benadrukken. Later speelt hij een belangrijke rol in het bepalen van de artistieke richting van Bers. Grandsinge werd ontdekt door de Hutse Gallery met wie hij werkte tot de dood van Louis Hutse, de eigenaar van de galerij.
In 1985 verhuisde Bers naar Brussel. Hij was de eerste Congolese kunstenaar representatief voor de hedendaagse artistieke trends die zich in Europa vestigde. Hij verkent verschillende disciplines zoals schilderkunst, textielontwerp, fotografie, digitale kunst, muziek en toont tonnen creativiteit. Zijn artistieke werk wordt onmiddellijk weerspiegeld door zijn talent en zeer originele techniek.

Zijn werk weerspiegelt een enkelvoudige visie van de mensheid waarin de mens in voortdurende beweging is en een constante verandering doormaakt in een veranderende wereld. De kunstenaar plaatst zichzelf bewust in tijd en ruimte, doordrongen van een kosmisch visioen. Deze visie wordt weerspiegeld in de dynamische vloeibaarheid van zijn stijl.
Een paar maanden na zijn aankomst in Brussel heeft Bers een eerste kans om zijn werk tentoon te stellen. Sindsdien volgden nog andere tentoonstellingen.

Spoormakersstraat 34,
1000 Brussel

Chutney’s

Chutney’s, een traditionele Belgische brasserie, weet reeds 3 jaar te verrassen met hun interpretatie van Belgische klassiekers.
Niet alleen wat op het bord komt is Brussels, ook de dynamische inrichting brengt al het moois van onze mooie Brusselse stad. Chutney’s verbaast met zijn authenticiteit en Belgische streekgerechten. Alles wordt helemaal ter plaatste gemaakt op basis van artisanale familiegerechten van de Brusselse Chef Gregory Lauwaert.

Chutney’s, gelegen op 80 meter van onze beroemde Grote Markt, is een zeer goed voorbeeld van onze uitstekende gastronomie in een warme en typisch Belgische sfeer.