Er waait een frisse wind door het Îlot Sacré (‘Heilig Eilandje’) in het hart van Brussel.

Het netwerk van straatjes en steegjes in het hart van de Unesco-zone – Îlot Sacré genaamd –werd lange tijd genegeerd en geraakte enigszins verkommerd. Sinds 2017 rijgt het College van de Stad Brussel echter de initiatieven aan elkaar om zijn aantrekkelijkheid op te vijzelen en Brusselaars én toeristen aan te sporen deze wijk opnieuw te ontdekken: renovatie van wegdek en gevels, harmonisering van het stadsmeubilair, sanering. Ook de eigenaars werken zich uit de naad om hun panden te renoveren. Er wordt nu heel wat kwaliteitslogies te huur aangeboden op de verdiepingen boven potentiële handelsruimtes op de gelijkvloerse verdiepingen. Een buitenkansje voor jonge creatievelingen en ondernemers! Zij mogen de vrije ruimtes in de Predikherenstraat inpalmen om er tijdens de eindejaarsperiode hun creaties te koop aan te bieden.

In de Korte Beenhouwersstraat worden de gelijkvloerse uitstalramen van panden die niet geschikt zijn voor pop-upstores, verborgen achter grote gevelprints die de geschiedenis van de wijk vertellen.

De Predikherenstraat werd aan het begin van de 18e eeuw gebouwd, op groentetuinen van de Dominicaanse vaders, die hun klooster hadden in de rue de l’Écuyer. Geïnspireerd door deze voormalige moestuin stelde Caroline Lumia, bloemsierkunstenaar, plantenassemblages samen om de overhangende straat te versieren.

Avant-garde en originaliteit “Made in Belgium”, u zult verrukt zijn over haar wilde poëtische universum dat ze de wijk heeft doordrongen.

carolinelumia.com

Van 21 november tot 24 december, elke dag behalve maandag.

Van 12 tot 19 uur (18.30 voor Kewlox)
Korte Beenhouwersstraat en Predikherenstraat

De Stad Brussel gaat voort op de ingeslagen weg om de Korte Beenhouwersstraat en de Predikherenstraat hun vroegere charme terug te geven. De Stad ondersteunt de eigenaars van commerciële ruimtes op de gelijkvloerse verdiepingen in hun inspanningen om de commerciële mix te diversifiëren. Zo wordt het hartje van het historische centrum van Brussel verrijkt met originele handelszaken, aangepast aan de behoeften van inwoners en andere klanten, waar kwaliteit en karakter hand in hand gaan. Op dit ogenblik zijn al zowat 15 dergelijke modules beschikbaar of in renovatie voor oplevering vóór seizoen 2020. 

Zou je graag in verbinding komen met deze eigenaars? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Entreprendre.brucity, de stedelijke vzw die instaat voor de animatie op de handelsaders en handelswijken in het stadscentrum, en voor de ondersteuning van de eigenaars en andere stuwende krachten achter deze projecten bij hun installatiewerkzaamheden.